1 Anatomi.mp3
Nåh, Peter. I dagens julekalenderlåge, der har vi en video fra dit kursus i medicinhåndtering og Pas bedre på din hest, som viser og gennemgår hestens anatomi, altså hele gennemgangen af hestens anatomi.
Hvorfor synes du, det er vigtigt, at man som hesteejer skal vide noget om hestens anatomi?
Der er flere årsager til det. Den ene er, at når man har ansvar for et dyr, så har man vel også et eller andet sted, synes jeg, et behov og et ansvar for at sørge for at vide nogenlunde, hvordan hesten er indrettet.
Og det jeg har fokus på i den video, det er jo ledenes placering, og det har i høj grad noget at gøre med at kunne vurdere, hvor risikabelt et givet sår kan være. Jeg er med på, at de fleste efterhånden bare ringer til dyrlægen og sender nogle billeder og gør ved, og det hjælper os jo langt hen ad vejen.
Jeg synes også, det er fint, at man ved, hvor hasen sidder henne på en hest. Jeg synes, det er okay, at folk kan parre os i. Det er kodebåndingen. De her ting, som gør, at vi i
vores dialog med klienterne kan være sikre på, at vi er på samme side, eller vi snakker om den samme ting.
Jo, men vil du ikke lige forklare, hvorfor er det vigtigt i forhold til sår, at man har styr på hæssens anatomi?
Det er det, hvis du har et sår, som for eksempel er placeret i et lednært område, det vil sige lige hen over kodelædet, eller lige hen over forknædet, eller hasen, eller knæet, eller skulderen, eller alburenen for den sæske, så er det ikke bare okay at sige, at vi venter lige og ser tiden an.
De fleste af de sår giver et behov for at få en dyrlæge ud og kigge på hesten. Så det er faktisk derfor, at det er ledet og seneskidt. For ligesom at konkludere, hvor alvorligt er det her,
der er også en del sår, der sidder uden for ledenære områder, uden for seneskidt og den slags ting. Hvis ikke de er særlig store, så kan man meget langt hen ad vejen klare sig med at vaske sårene med desinficerende sæbe og måske dække dem til en kort periode,
uden at man nødvendigvis skal have en dyrlæge ud til weekend eller nattakst.
Oplever du mange hesteejere, der ruder lidt rundt i anatomien på hesten?
Det gør jeg. Det er de færreste, der har fuldstændig styr på tingene. Det er næsten mere reglen end omtagelsen, at når jeg så begynder f.eks. at tage røntgen af bagknæet, så står de og siger, hvad er du røntgenfografieret deroppe?
Ja, for det ligner jo det, vi er oppe i lysken-agtigt, ikke? Ja, præcis. Men det er jo det, folk tænker ikke over, hvordan hesten er indrettet, og at den går på tærne, og at det hele er rykket en del.
Der er ikke så langt mellem knæet og hoften på en hest, som der er mellem knæet og hasen. Det er ligesom det, der gør, at folk har lidt svært med at forstå anatomi.
Men generelt gælder det også med halsen og nakken. Det er godt, at folk ved, hvordan deres hest er indrettet. Ikke nødvendigvis i detaljer. Jeg forventer jo ikke, og jeg tænker heller ikke, at så ikke nødvendigvis i detaljer. Jeg forventer jo ikke, og jeg tænker heller ikke, det er nødvendigt,
eller ikke engang forvælgt, at de kender latinske navne og den slags ting. Men jeg synes, det er fint, at man ved, hvordan hesten er indrettet.
Ja, og hvad håber du så, at man får ud af at se den video i dagens julekalender?
Jeg håber, at folk får et indtryk af, hvor er det, vi har ledende, hvor er det, vi har nogle af de helt indlysende, sårbare steder på hesten, som måske også i nogle sammenhænger,
måske også bliver nemmere at forstå, hvorfor vi skal beskytte de her områder. Og at vi kan have en samtale på et lidt højere niveau, forstået på den måde, at folk kan sige, at man har såret kodebøjning,
eller sådan, hvor det nu måtte være, og sådan, så man forstår, så man også, når folk ringer ind, at man har en mulighed for at have en lidt mere informeret samtale om det her.
Super. Jamen så vil jeg da anbefale, at du som lytter får fundet julekalenderen frem, og at du får set denne her video, hvor Peter gennemgår anatomien på hesten.