8 Kissing Spine.wav
I dag i julekalenderen, der ligger der faktisk en noget længere video. Der ligger et foredrag, hvor du forklarer noget om tætsidende torntappe og kissing spine.
Hvorfor er det en god idé at få styr på det koncept?
Det kan man sige, altså der er flere årsager til, at jeg tænker, at det er en god idé at vide noget om. For det første kan man sige, så ville det være rart at forryde den misforståelse af vejen, at tætsidende torrentarpe og kissing spine er det samme.
Kissing spine er oprindeligt en diagnose, der blev brugt på heste, der havde en tilstand, hvor der var tætsidende torrentarpe med kontakt af varierende grad,
og forandringer i torrentarpen, smerter, altså symptomer og ridemæssige problemer, som kunne fjernes ved hjælp af lokalbedøvelse af det område. Det var sådan, at det hele startede.
Og som så mange andre ting, når man kommer i gang, så går det jo lige pludselig op for en, at rigtig mange heste har tætstiddende torntarpe. Men det er jo ikke alle heste, der har tætstiddende torntappe, som har kissing spines. Nu har vi så efterhånden også fået skiftet lidt ud.
Altså vi dyrlæger snakker ikke så meget om kissing spine, men mere om overriding dorsal spinous processes. Altså vi har forskellige udtryk for det, og vi kvalificerer det også i forhold til,
hvordan de her torntappe, de ser ud. Men 83 procent, en rinjevis, af vores varmblodsheste, har tæt siddende torntappe. Det vil sige, at mellemrummet mellem to torntappe
er mindre end normaltt eller ikke eksisterer. Det findes også, at der er...
Altså hvor de simpelthen rører ved hinanden?
Ja, og der skal man være varesom med det, fordi når vi vurderer på røg, så har vi jo en tredimensionel struktur, som vi lægger ind i to planer.
Ja, altså fordi billedet er flat?
Ja, men vi ved fra nogle forsøg, der er blevet lavet her i Danmark, at hvis man fjerner og skærer alle muskler og alt muligt ved ribben og den slags ting af, så kan en hests
rygsøjle lige præcis være i en CT-skærner. Og der kan man se, at torntappene ligger ikke lige sådan som perler på en snor lige efter hinanden. De får skubbet den ene lidt til højre,
og den anden lidt til venstre. Så i realiteten og i virkeligheden, så er der bedre plads, end man lige tror, når man vurderer tingene på røntgen.
Okay. Så en af de ting, man kan lære ved at se det her foredrag, det er også, at man måske ikke skal være så bange for de røntgenfund. Altså at det er vigtigere at se på, hvordan hesten fungerer.
Ja, det. Og så også at vide, at 83 procent af vores heste, de har varierende grader af tæt naturansatte. Så hvis man skal ud og købe hest, så kommer man igennem utrolig mange heste og handelsundersøgelser, før man finder en hest, der ikke har tætsiddende torntappe.
Og virkeligheden er jo, at de her heste kan sagtens fungere også i ridmæssig sammenhæng. Det eneste, de har behov for, er det korrekt ridning.
Ja, og det er jo så lige det. Hvordan man rider den korrekt. Det er så alfa og omega, for at man ikke begynder at skade ryggen.
Ja, altså det er jo det. Men man kan jo sige, der er jo også lavet undersøgelser, der viser, at nogle af de her dressurheste, som går på højeste internationalt plan, de har jo nogle helt forfærdelige røgmål. Altså hvor man tænker, det kan de da ikke gå med. Det gør de jo bare.
Ja. Og det er selvfølgelig et spørgsmål om, at når vi når op på det plan, så er det professionelle mennesker, der sidder deroppe ovenpå og rider. Og selvom vi med den nye udvikling inden for ridesporten,
måske ikke nødvendigvis kan sige, at de rider hesten med fløjltænster, så er de i hvert fald i stand til at få hesten til at bruge kroppen korrekt. Når jeg siger korrekt, så er det ikke et spørgsmål,
og det er ikke et spørgsmål om jeg kvalificerer det dyrebandsmæssige i det her, men at jeg siger, at hesten bevægelsesmæssigt, ringmotorisk, bevæger sig korrekt, således at de eventuelle rygfund og radiologiske rygfund, der måtte være, kommer til at genere hesten.
Og hvis du sidder derude og tænker, at det vil jeg gerne vide mere om, så er det heldigt, fordi der ligger et helt foredrag, hvor der også er eksempler på røntgenbillederne, så vi ligesom kan se de forskellige grader også helt frem til faktisk, jeg mener, der er nogen, hvor ledene er groet helt sammen.
Men det kan man se i foredraget, så ind og find julekalenderen og rigtig god fornøjelse.