9 Knæskal.wav
I dagens låge i vores julekalender, der ligger der en video, hvor hestefysio Rikke Riis viser, hvordan man kan bakke sin hest 100 meter. Denne her bakkeøvelse, det er en del af et kursus og nogle træningsvideoer i forhold til knæskalslåsning.
Vil du ikke fortælle lidt om, hvad knæskalslåsning er, og hvorfor det er noget, man kan træne eller træne væk?
Knæskalsløsning er typisk noget, vi oplever hos unge heste i tilvækst og i begyndende træning. Teoretisk set opstår problemet, når der er et misforhold mellem styrken i de sener, der holder knæskallen fast på underbenensknoven,
og de muskler, der skal løfte og aktivere knæskallen, og som hører til oven for knæet. De muskler er ikke stærke nok til at løfte lidt op i knæskallen,
så den bliver løftet op over den lille hylde, hvor den kan sidde fast. Så kan knæet ikke bøjes, og så er der en låsning til din knæskal. Så kan man spørge, hvorfor har Gud konstrueret hesten sådan, at knæskallen kan sidde fast?
Det har han, fordi man evolutionært har fund det, at det var en fordel, at man kunne stå op og sove. Og det gør, at hesten er udstyret med et støtteapparat,
og det der med at støtte med et støtteapparat betyder, at hesten kan låse benet i position, og så faktisk stå op og sove. En del af det er, at knæskallen kan sidde fast lige ovenfor kældet. De her unge heste, hvor muskulaturen ikke er stærk nok, der kan man forsøge, hvis man f.eks. kommer ud i stallen,
når hesten står og simpelthen ikke kan bøje benet, så kan man forsøge at bakke den lidt. Man kan jo ikke have bakket den 100 meter for lige at få det på plads.
Altså for at få løst den selve låsningen, hvis den står lige nu og har låst benet.
Jeg ser tit, at det opstår, når hesten skal ind og stå. Typisk er der en lille stigning i antallet af tilfælde ved indbindingsperioden. De her unge heste har været vant til at gå ude hele dagen, og når de hele tiden holder sig i gang, så er der ikke noget problem.
Men når de så lige pludselig kommer ind og står, så kan låsningen. og står, så kan jeg låse det.
Hvad er din erfaring med træning? Altså når folk kommer med en hest med knæskælselåsning, hvis de gennemgår sådan et træningsprogram, er det så lige så godt som en operation?
Jeg synes slet ikke, du kan tale om det på den måde, fordi det er ikke lige så godt. Det er mange gange bedre end en operation. Og langt de fleste heste kan trænes og beskæres sådan, at man undgår en operation.
Vi laver ikke så mange af de her operationer. I gamle dage, til gamle dage, som dengang jeg blev færdiguddannet for 33 år siden, der var det normalt, at man simpelthen, som en operativt indgreb på de her patienter,
valgte at skære det indvendige knæbånd fuldstændig over. Og dermed ligesom slappede hele strukturen. Det betød så også, at hesten ikke kunne stå op og sove i en periode, indtil at knæbåndene ligesom voksede sammen igen, nu bare i en længere version.
Nå, det gjorde de simpelthen.
Men sagen er den, at man fandt ud af, at det gav nogle problemer med slidgiftforandringer i knæledet, fordi at den instabilitet, man ved det indgreb skabte, det gjorde, at knælede pludselig blev følsomt for vridt,
særligt og skader særligt omkring spidsen af knæskallen. Det vi gør nu er meget bedre, fordi vi går ind og laver to rækker af lodrette snit i det indvendige knæbånd, så det vil sige, at vi skærer ikke knæbåndet over.
Vi går ind og provokerer en helings-inflammationsproces i knæbåndet, og den hævelse, eller resulterende hævelse, der kommer i det, det er nok til at give normal funktion til stillet.
Men du siger, at træning er bedre?
Jamen, du kan ikke sammenligne det.
Nej, nej, men hvis man har en hest, der har problemer med klædskaldsjustning, er det så?
Operation er sidste udvej.
Okay, så man skal under alle omstændigheder i gang med træning?
Man skal i gang med træning, og jeg vil sige, at tæt på 95 procent af alle de her patienter, hvis de følger Rikkes træningsprogram, så behøver I ikke at få vej til at se på hest.
Skide godt. Og sidder du derude og tænker, kan jeg vide, hvad der er i Rikkes træningsprogram, så kan du i hvert fald se en video i dagens lov. Så gå ind og find julekalenderen, og rigtig god fornøjelse.