15 Foling.wav
I dagens afsnit i vores julekalender, der ligger der en video fra vores kursus med folingsførstehjælp, og det er selve folingen, altså hvad man som hesteejer selv kan gøre,
hvordan man kan få fat på benene, og hvordan man sætter kæder på og sådan nogle ting. Men vil du ikke fortælle mig, hvorfor er det vigtigt, at man som hesteejer selv har styr på, hvordan man tager fat i benene på et følge, for eksempel, der skal ud?
Er det ikke bare at ringe efter dyrlægen?
Det synes jeg jo så under alle andre steder, at det er en god idé at starte med. Men problemet og virkeligheden er jo, at dyrlægen bor som regel langt væk fra hopperet.
Så hvis et eller andet går galt, og dyrlægen skal involveres, så er det bedre, at dyrlægen er på vej. Meget ofte, det vil sige i over 90 procent af tilfældene, der når folk at løse problemet, eller hoppen når at løse problemet, selv inden vi er kommet frem.
Men for at reducere ventetid, så er det altid godt at ringe. Men det er selvfølgelig også, at man kan sige, at der er mange grunde til, at det er godt at vide, hvordan det hele foregår og hvad man kan gøre. fordi det skal gå hurtigt. Men det giver jo også en tryghed, når man står i situationen,
at man ved, hvad der foregår, og at man ved, hvad man eventuelt kan gøre. Der er ingen, der siger ikke, at man skal gribe ind, uanset hvad, for meget ofte, så kommer der to forbind først, fuldt af et hoved lige på højde med kuderne,
og det hele foregår helt fint og naturligt, og så er der jo ingen grund til at gribe ind. Det synes jeg faktisk ikke, man bør i hvert fald. Men man skal være klar, og man skal være klar over, hvordan det ser ud. Det er normalt, at man skal også vide, at det der er helt galt, eller det er i hvert fald anderledes.
Men i udgangspunktet, så kan man lige så godt ringe til et uanlæg først og sidst.
Men kan det gøre en forskel, hvis jeg som h på, for eksempel, både hvad man skal have i stallen i tilfælde af en fåling,
men også at man har modet på at stikke hånden ind og lede efter det andet forben, for eksempel. Kan man som hesteejer gøre en forskel?
Ja, meget store forskel, så det er da vigtigt. Men det er jo lidt ligesom folk, de går jo også til fødselsforberedelsen, når de venter barn., og så kunne man sige, uden sammenligning i øvrigt, så giver det jo mening, at man ved præcis, hvad der foregår.
Og ja, en aktiv hjælp kan i mange tilfælde være livredende i den her sammenhæng. Så hvis der er noget, der afviger, så er det ofte væsentligt bedre, hvis hoppeejeren er i stand til selv og med hjælp,eller telefonisk assistans fra dyrelægen til at foretage et indgreb af en eller anden art.
Det kan være at trække ud, eller det kan være at prikke hul på en fosterhæne eller et eller andet. Sådan nogle ting. Der er det uvurderlige forhold til at få et liv med følge.
Fedt. Så man kan gøre en forskel. Og sidder du derude med en drægt i hoppe og venter følge til foråret, så synes jeg, du skal gå ind og se videoen, hvor Peter viser, hvordan folien foregår og hvad du selv kan gøre for at hjælpe din hoppe.
Rigtig god fornøjelse.