20 Vægt.mp3
I dagens kalenderlåge, der gemmer der sig en video, hvor du viser, hvordan man måler og beregner vægt på hesten. Hvorfor er det en god idé, at man som hesteejer kan finde ud af at måle sig frem til en forholdsvis præcis vægt af sin hest?
Der er jo ordentligt to årsager til, at man har svært ved at vurdere, om hesten er tyk eller er ved at tage på.
Og den anden er, når man kan efterbehandle eller behandle sin hest, smertestillende, antibiotika, ormekur og den slags ting. At man kender i vægten på hesten, selvom man får doseret rigtigt.
Så det er sådan set de to årsager, der er til, at man skal kende vægt.
Vil du prøve at forklare, hvordan det er? Det er noget med, at man skal både måle og regne, for at finde den mest præcise vægt, eller hvordan er det der?
Der er gjort meget arbejde i at finde en beregningsmodel, der giver en retvisende vægt, og det er, at man måler, der bruger man længden fra skulderspids
til sædebensknuden, og man bruger jordmålet, og så sætter man det ind i denne her ligning, som fremgår i videoen, og så får man en vægt.
Ja, og den er mere præcis end de der målebånd rundt om maven? Ja. Er det fordi, den tager højde for længden på hesten også?
Ja, det er jo det. For ellers, normalt med de her målebånd, så er sådan nogle som fjordheste jo voldsomt fede, eller meget tunge i hvert fald. Og det er de. Så tunge er hvert fald. Og det er de, altså så tunge er de heller ikke.
Og det har noget at gøre med, hvordan man nu har lavet de her målebånd. De skal jo ligesom forsøge at tage højde for alle typer af bygningsmodeller, om jeg så må sige, af heste. Beregningsmodellen, den tager
højde for tætte kroppe eller spinkle kroppe og den slags.
Ja, men man bliver også udsat for, når man bestiller en ormekur, for eksempel. Man har afleveret en gødningsprøve selvfølgelig, og det bliver besluttet, at man skal have ormekur til hesten. Så bliver man jo også spurgt om, hvor meget hesten vejer.
Og der er det jo vigtigt i hvert fald, at man ikke giver for lidt ormekur, og det er ikke korrekt. Altså det ville være dumt, at man undervurderer hestens vægt.
Det værste, man kan gøre i den her sammenhæng, når man strækker ormekur, det er at undervurdere vægt. Så tager listen hellere at give for meget end det.il. Fordi underdosering med ormemidler gør øget risiko væsentligt for, at der opstår resistens.
Og det er vi jo faktisk ved at være et af de sidste lande i Europa, hvor det ikke er et kæmpe problem. Vi har også problemer i Danmark, men nogle steder, f.eks. i Irland, der har de kæmpe problemer. bare har gået ukritisk og hældt ormekurer i hæsene,
og ikke altid nødvendigvis doseret det korrekt.
Ja, fordi hvis der så er givet for lidt, så får man ikke rigtig slået dem ihjel,
men man får lige vendet dem lidt til det, altså ormene. Ja, det der sker, det er så, at dem, der overlever, det er dem, der godt kan tåle en for lav dosering. Det betyder så på sigt, at dem, der overlever, så er det dem, der kommer til at udgøre populationen. Og så lige pludselig står vi i en situation, hvor vores ormemidler ikke virker mere. Og den triste virkelighed er den, at der ikke er penge i at udvikle ormemidler,
så vi får jo flere nye.
Nej.
At vi skal have det her, som vi har nu, det skal vi altså have til at fungere. Det kræver altså, at man kender vægten på sin hest, så man hellere overdoserer end underdoserer.
Hvor meget svinger vægten på en hest i løbet af et år? Er der stor forskel på, hvad den vejer sommer og vinter? Skal den helst veje det samme hele tiden?
Ved hold af heste under naturlige forhold, det vil sige heste i løsdrift om året rundt, der er der en udsving, der taber hesten over vinteren.
Og så er vi på i løbet af sommeren. Det, der sker for heste, der ikke går i løs, det er jo faktisk bare, at de ikke taber sig om vinteren.
De tager på sommeren.
Ja, de bliver bare flere og flere.
Så derfor er det en rigtig god idé at holde øje med hestens vægt med jævne mellemrum hen over et år, så man ved, hvor den er henne,
så man ikke bare går ud fra, at det er det samme, som det plejer at være. Det er uden for skåbet af den her snak. Der findes jo også guldvurderingsmetoder, hvor man vurderer hestens ernæringstilstand uden nødvendigvis at kende vægt.
Ja, fordi man siger, at vægten er et tal, og der kan du se, om den stiger eller falder, og der kan du vælge den rigtige mængde medicin. er jo en anden snak, fordi der er en hest, to hester kan godt veje det samme,
hvor den ene, der er det fedt, og den anden er det muskler. Og det er jo ikke serien uvedkommende i forhold til hestens helbred, kan man sige. Men nej, det her er ikke lige snakken om hul, men mere om vægt. Og hvis du gerne vil se,
hvordan man helt præcis udregner denne her vægt på hesten, så er det nu, du skal ind og finde dagens julekalender-afsnit i vores, og så vil vi ønske dig rigtig fornøjelse.